Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 maja 2016

Biała dama - ciasto z ryżu prażonego, krówek i białej czekolady





Zapraszam Was na obłędnie pyszne, niesamowicie uzależniające ciasto. Z każdym kęsem ma się ochotę na więcej :) Ciężkie twardawo-ciągnące blaty przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i kremówki. Krem tak naprawdę nie wymaga dosładzania. Jeśli macie wątpliwości czy nie wyjdzie mdło dla "spokojności" możecie dodać sobie te płaskie dwie łyżeczki cukru pudru, ale nie jest to konieczne. Przepis znaleziony na stronie Studio Meksyk. I choć jest to prawdziwa bomba kaloryczna to i tak bardzo, bardzo Wam polecam :)

Składniki na blaty:
270g krówek kakaowych
130g białej czekolady
80g masła 82%
510g (1 puszka) mleka skondensowanego słodzonego
100g sezamu
150g ryżu preparowanego
100g słonecznika uprażonego na patelni



Czekoladę i krówki pokroić na mniejsze kawałki. Większy rondelek lub garnek umieścić w kąpieli wodnej. Wrzucić do niego: krówki, mleko skondensowane, masło i białą czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do masy dodać ryż i sezam i bardzo dokładnie wymieszać.

Masę podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blaszkę (24x24) wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec na złoto ok. 10 minut w temp 180 stopni. Wystudzić, a wystudzony pokroić w kwadraty o takiej wielkości jakiej chcemy mieć kawałki ciasta.

Do drugiej części dodać uprażony słonecznik i dobrze wymieszać. Upiec identycznie jak poprzedni spód. Dokładnie wystudzić (nie kroić ).


Składniki na masę:
250g serka mascarpone
500g śmietany kremówki
2 płaskie łyżeczki cukru pudru (niekoniecznie)


Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Serek lekko zmiksować i delikatnie wmieszać do śmietany. Dobrze wymieszać.

Na dno blaszki wyłożyć spód ze słonecznikiem. Na nim wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i przykryć kwadratami z drugiego blatu. Wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.

Ciasto doskonale smakuje jak blaty leciutko nawilgną. Na drugi i trzeci dzień jest jeszcze lepsze. Smacznego :)









4 komentarze:

  1. To ciasto osłodzi najpochmurniejszy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszne właśnie spożywamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam takiego cudajeszcze nie jadłam a przy okazji zapraszam na nowo powstały blog pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń