Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


19 lutego 2014

Miodowa panna cotta z galaretką Nestea i sosem śliwkowym



To będzie u nas w domu absolutny hit! Zakochałam się w tym smaku! Fenomenalna panna cotta lekko miodowa, z idealną galaretką na bazie Nestea Zimowa śliwka. Całość jest właśnie inspirowana tym smakiem. Do tego sos śliwkowy na czerwonym winie z dodatkiem miodu.... Rewelacja! Propozycja ta bierze udział w konkursie organizowanym przez Nestea. Dla mnie połączenie absolutnie idealne i cudownie się uzupełniające! Idealna harmonia smaków....Bardzo, ale to bardzo Wam polecam!!!! Musicie koniecznie spróbować!!!!


Składniki na galaretkę Nestea:
3/4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać dwoma łyżeczkami Nestea i odstawić na 10 minut do napęcznienie. Pozostałą Nestea podgrzać bardzo mocno.  Do gorącej dodać namoczoną żelatynę i bardzo dokładnie rozmieszać. Przelać do dwóch dużych lub czterech mniejszych filiżanek. Odstawić do lodówki do stężenia


Składniki na panna cottę:
330ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody i odstawić do napęcznienia. Śmietanę podgrzać z cukrem i miodem. Do gorącej dodać namoczoną żelatynę i ekstrakt. Wymieszać bardzo dokładnie na gładko. Lekko przestudzić, a następnie wlać na stężałą galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia.

Składniki na sos śliwkowy:
3/4 szkl wina czerwonego wytrawnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka cukru
10 szt suszonych śliwek
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Śliwki, wino, cukier i miód umieścić w rondelku i podgrzewać. Gdy zacznie się gotować zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok 5 minut do momentu aż śliwki zmiękną. Następnie wyjąć 6 śliwek i odłożyć je. Dodać skrobię, zmiksować i zagotować. Wystudzić.

Gotową panna cottę wyłożyć na talerz "do góry dnem". Galaretka powinna się znaleźć teraz na górze deseru. By ułatwić sobie wyjęcie z filiżanek można ją delikatnie i na krótko (!) zanurzyć we wrzątku, wówczas deser powinien ładnie wyjść. Udekorować sosem i wcześniej odłożonymi śliwkami. Można również dodać cząstki pomarańczy.
Smacznego :)










3 komentarze: