Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


26 czerwca 2012

Sernik różany





Jak skutecznie poprawić kobiecie nastrój - podarować jej kwiaty. Tylko co zrobić jeśli obdarowująca to też kobieta.... hmmmm...... W takim wypadku proponuję upiec coś słodkiego, poprawiającego humor i koniecznie obsypać płatkami róż :)

Beciu to specjalnie dla Ciebie !!!! Uśmiechnij się natychmiast :D !!!!! Ten wpis i serniczek jest właśnie dla Ciebie :)

Dzisiejszy pomysł na sernik zrodził się jakoś tak spontanicznie, choć pomógł w tym ser który kusił baaardzo - musiałam coś z nim zrobić. Miałam też płatki róż.... Padło więc na sernik w takim właśnie wydaniu. Powstał on na bazie znanego już Wam sernika na białkach ze zmianami, a to co wyszło prezentuję Wam poniżej. Sernik ma niesamowity smak i cudny aromat. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na mus różany:
1/2 szkl cukru
1/2 ubita szkl płatków róży
1/4 kieliszka wódki


 
Płatki sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować na gładki mus blenderem (mus ma ten sam skład co konfitura, ale z uwagi na konsystencję barwi pięknie i delikatnie na różowo. Konfitura ma lekko wyczuwalne płatki w kawałeczkach i raczej nam nie zabarwi sernika znacząco)

 


Składniki na sernik:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego (lub wiaderkowego na serniki)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200ml kremówki 36%
250g serka mascarpone
3 białka
80g konfitury różanej (klik)
1 łyżeczka musu różanego
sok z 1 cytryny
3-4 łyżki ekstraktu waniliowego lub rumu
cukier puder do smaku

wykończenie:
200g śmietany 18%
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka musu różanego


Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia wywijając papier poza obręcz.

Wszystkie składniki na sernik bardzo dokładnie zmiksować (spróbować i ewentualnie minimalnie dosłodzić cukrem pudrem). Wylać do tortownicy. Wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 min. (ma być lekko sprężysty) Po tym czasie wyjąć sernik i delikatnie rozprowadzić na wierzchu wymieszaną kwaśną śmietanę z cukrem i musem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze kolejne 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić. Zdjąć obręcz i dać mu "pooddychać" przez noc w lodówce.


śmietana różana:
200 ml śmietany kremówki 36% (jeśli wolimy grubszą warstwę można dać 500 ml)
2-3 łyżeczki musu różanego

ponadto:
płatki róży do posypania


Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Na koniec wmieszać delikatnie mus różany. Posmarować boki i wierzch wystudzonego sernika. Posypać płatkami róż.
Smacznego :)



 
 

10 komentarzy:

  1. Różany serniczek - marzenie,mmmm:) Pięknie musi pachnieć. Jeszcze takiego nie robiłam.
    Pozdrowienia ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaa! aaaa! aaaaaaaaaaaaAAA!
    poezja, poezjaaa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie wyglada z tymi platkami roz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie. Jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam też nalewkę różaną :))) Ma delikatny różowawy kolor i piękny zapach. Z pewnością serniczek przepyszny ....

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takiego sernika ale już sobie wyobrażam jaki jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No musi być pyszny!!! tak pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być cudowny w smaku! Zapraszam do udziału w akcji sernikowej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękny! ależ on musi być pyszny! :) przepis już zapisany i obowiązkowo do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń