Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 kwietnia 2011

Snickers na kruchym cieście




Zdecydowanie najlepsze ciasto w rankingu prowadzonym przez mojego syna ;) Przełożone dodatkowo masłem orzechowym bardzo przyponina popularny batonik ;)
Bardzo polecam ;)


Składniki:


ciasto
270g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
150g masła
2 żółtka
1,5-2 łyżki kwaśniej śmietany 12 lub 18%

masa
600g masy krówkowej (lub mleko skondensowane słodzone ugotowane wcześniej w wodzie przez ok. 3 godz.)
150g orzechów ziemnych solonych
225g orzechów ziemnych niesolonych
100g czekolady mlecznej



Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i wyrobić ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na min. 2 godz. Po tym czasie wyjmujemy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę i pieczemy w 200 stopniach ok. 20 min. Po upieczeiu studzimy.

Masę krówkową wymieszać dokładnie z orzechami i wyłożyć na upieczony spód.
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wierzch ciasta.
Można też wprowadzić do tego ciasta odrobinę masłą orzechowego i posmarować nim orzechy a dopiero na to czekolada ;)

Smacznego ;)



5 komentarzy:

  1. Witam!
    Mam pytanie odnośnie śmietany jaką trzeba zastosować do Snickersa, czy ma to być kwaśna, czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Śmietana ma być kwaśna 12 lub 18% :)Już dopiszę :)

      Usuń
  2. No i kusisz :). Twój Synek lubi takie smaki, a mój Mąż ;). Chyba mu dzis zrobię takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    Czy ciach można upiec na mące orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Osobiście nie próbowałam ale myślę że z powodzeniem może być :)

      Usuń